Avatarska prihodnost? - Ditko.si - Digitalni jezikovni globus

Avatarska prihodnost?

»Najboljši način napovedovanja prihodnosti je, da jo izumite.«
Michael Kami

Kaj menite o tem, da računalniški program dobi človeške lastnosti in se z nami pogovarja? Nič več tipkanja, tapkanja, drsanja s prstom, klikanja, kljukanja, iskanja. Mi rečemo, računalnik razume, naredi in glasovno odgovori. Nič več oken in okenc, okvirčkov, gumbkov, drsnikov, spustnih seznamov, ikon, samo skrit računalniški program, ki z nami govori, avatar na zaslonu našega računalnika ali mobilnika, morda celo 3D-avatar, projiciran v prostor.
Ureja naš urnik in nas opozarja na dogodke, sestanke, obveznosti. Skrbi za naše komunikacije. Narekovano vsebino sporočila zapiše in ga pošlje. Opozori nas na prejeto sporočilo ali obvestilo in nam ga na našo željo prebere.

Pomaga nam skrbeti za prehrano. Načrtuje naše obroke hrane glede na vzorce obnašanja. Pripravlja nam nakupovalne načrte hrane glede na stanje v hladilniku, glede na izbrane recepte za naslednje obroke, glede na naše nakupovalne navade in akcije v trgovinah. Načrtuje porabo denarja skozi mesec, nas opozarja o stanju na računu, o tem, koliko smo že porabili za kaj, kateri stroški nas še čakajo.
Opozarja, kdaj je treba vzeti katera zdravila, katerih zdravil nam zmanjkuje, kdaj moramo na pregled ali preiskave. Svetuje nam pri naših prehranjevalnih navadah, spodbuja in svetuje glede rekreacije, primerne za nas.

Skrbi za našo zabavo. Išče novice in dogodke, ki nas zanimajo, in nas opozarja nanje, avtomatsko snema naše izbrane oddaje in nam oblikuje spored po našem okusu, igra igre z nami. Ko nam je dolgčas, se z nami pogovarja o vsakdanjih stvareh. Poišče informacije, ki nas zanimajo, in nam jih prebere. Postane naš digitalni prijatelj.
Jezikovnih ovir ni več. Program nam prevede informacije iz kateregakoli jezika oz. naša sporočila prevede v katerikoli jezik.

Vse to so le nekatere možnosti, kaj nam bodo omogočale tehnologije prihodnosti. Dvomite, ali so uresničljive? Poznate Siri na iPhonu? Cortano pri Microsoftu? Amazonovo Alexo? In verjeli ali ne, Google Translator ni najboljši obstoječi prevajalnik za slovenščino.

Če poznate vse to, potem veste, da tehnologija, ki nam omogoča, da se z računalnikom pogovarjamo in da računalnik »razume«, že vstopa skozi vrata. A ne skozi slovenska vrata!

Sledi: Naučiti računalnik jezika